Planen in Transplan

De impact van een goede resource planning

In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt zijn chauffeurs een schaars goed geworden. Een van de oorzaken is dat de vergrijzing enorm toeneemt met als gevolg dat de komende jaren veel chauffeurs uitstromen. De puzzel wordt nog ingewikkelder omdat de moderne chauffeur ook andere verwachtingen heeft ten aanzien van zijn of haar werk en privé balans. Maar wat heeft dat nou met resource planning te maken?

Nou, best veel. Juist omdat de instroom van nieuwe chauffeurs beperkingen met zich meebrengt op de planning. Een keer in de twee weken een vrijdagmiddag vrij. Op maandagmiddag een studie. Op donderdag uiterlijk om 16.00 uur thuis zijn om de kinderen op te pikken. Als (resource) planner wordt het er niet eenvoudiger op. Want het overschrijden van deze afspraken zorgt al snel voor wrijving. Een foutje moet kunnen, maar stelselmatig verkeerd plannen betekent in de praktijk al vaak snel dat de chauffeur vertrekt naar de collega transporteur. Het vastleggen van inzetprofielen is daarom zeer belangrijk en zorgt voor rust op de planning.

Transplan heeft al jaren een krachtige resource planning module aan boord die de planner juist op dit vlak ondersteunt. Zodra de inzetprofielen – inclusief verlof, studie, ziekte of andere beperkingen – compleet zijn, wordt de data rechtstreeks gebruikt om de operationele planning te maken. Daarbij wordt dus rekening gehouden met wie er beschikbaar is zodat er niemand wordt ingepland die bijvoorbeeld helemaal geen dienst heeft. Overigens geldt dat ook voor de beschikbaarheid van voertuigen voor bijvoorbeeld een APK of een bezoek aan de garage. Deze zijn dan niet inzetbaar en worden automatisch niet getoond bij de beschikbare resources.

Resourceplanning in Transplan TMS

Via de alert-my-driver toepassing in Transplan wordt de chauffeur op de hoogte gesteld van zijn aankomende rit. Ook dat wordt als prettig ervaren.

Demand planning

Als je weet wat je beschikbaar is, dan is het ook erg handig om te zien wat de gevraagde capaciteit is voor de dagen/weken vooruit. Dat noemen wij binnen Transplan de “demand planner”. Als planner vul je de benodigde dag capaciteit in (bijvoorbeeld Bakwagen, LZV, Nachtdienst of bijvoorbeeld een specifieke plan-afdeling) en deze wordt automatisch getoond in de resource planning. Hierdoor wordt direct inzichtelijk of je nog chauffeurs te kort komt. En dat op diensttype en op totaalniveau. Het overzetten van een chauffeur van de ene planafdeling of standplaats naar de andere is bovendien ook een fluitje van een cent.

Als planner levert het gemak en inzicht op en het voorkomt het maken van fouten in de operationele planning. Maar misschien tegenwoordig nodig belangrijker; het voorkomt ook frustratie bij je chauffeur. En dat is tegenwoordig ook wat waard. Nietwaar?

Wil je meer weten over onze resource planning? Neem dan snel contact op.