Hoe een Transport Management Systeem je helpt begrijpen hoe je bedrijf loopt
Overzicht houden. Dat is wat we bij RGB+ vaak horen als we vragen wat de motivatie is om een transport management systeem aan te schaffen. Veel transportorganisaties zijn door de jaren heen steeds groter geworden. En waar Excel nog vaak als backbone van de organisatie gold, zijn er steeds meer factoren bij gekomen die het uiteindelijke rendement van de transportoperatie vertroebelen. Dat vraagt niet alleen om overzicht, maar ook een echte scherpe blik.
Inzicht in je resources
Beginnend met de resourceplanning; tegenwoordig is het vinden van goed personeel een crime. De eisen vanuit de werknemer worden steeds ingewikkelder; elke vrijdagmiddag vrij of geen buitenlandse ritten. Ook spelen de inzetbaarheid van voertuigen nog een rol. Door de inzet van een goed transport management systeem kan de planner ontlast worden zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden in de planning. Dit kan door het uitvoeren van een resourceplan waarbij de software rekening houdt met vrije dagen, doktersbezoeken of vakantie. Dit geldt ook natuurlijk voor voertuigen. Zodoende heeft de planner daar geen omkijken meer naar.
Winstgevendheid van een rit
Het tweede item wat wij vaak zien is de zoektocht naar de correcte marge. Door de jaren heen zijn er steeds meer factoren geweest die de kostprijs van transport beïnvloeden. Het bepalen van de juiste kostprijs is uiteindelijk natuurlijk cruciaal voor de bepaling of een transportoperatie duurzaam winstgevend is en een duiding waar de zwakke plekken zitten. Een modern transport management systeem kan per resource aangeven welke kosten hieraan verbonden zijn. Dit gaat uiteindelijk veel verder dan alleen de prijs per kilometer. Naast de kosten voor de truck, trailer en chauffeur zijn ook variabele kosten zoals tol, boot- en overnachtingskosten relevant voor de uiteindelijke bepaling van de marge. Ten slotte is dieseltoeslag (soms als vaste toeslag of als variabele) meer relevanter dan ooit. Transplan neemt al deze kosten mee en zet deze af tegen de omzet van een order. Daardoor heeft u als ondernemer direct inzicht in of een bepaalde rit wel of niet rendabel is.
Alles rondom een efficiënte planning
Een derde factor is een efficiënte planning waarbij er (bijgestuurd) kan worden tijdens de transportoperatie. Daarbij is de terugkoppeling vanuit de boordcomputer (of app) van grote meerwaarde. Door deze connectie is de planner in staat om bij te houden of tijden gehaald worden. De ETA berekening vanuit de boordcomputer helpt daar bij. Daarbij houdt het systeem aan de voorkant rekening met variabele elementen zoals bloktijden en stoptijdklasses (die kunnen variëren per lading). Dat in combinatie met het plannen vanaf de kaart en het optimaliseren van de route (door slimme algoritmes) weet je zeker dat er geen kilometers worden gereden die niet nodig zijn.
Ten slotte zijn de rapportages uit een transport management systeem een betrouwbare samenvatting om goed te snappen wat er gebeurt. Worden mijn tijden gehaald? Hoe is de bezettingsgraad? Welke facturen zijn verstuurd?
Zo maar 3 elementen uit het transportproces die ervoor zorgen dat u precies weet wat er gebeurt zodat u verder kunt met ondernemen. Meer weten of de voordelen die voor uw situatie gelden? Neem dat vrijblijvend contact op voor een gesprek.