AI en TMS systemen.

Welke invloed heeft de komst van AI op een TMS systeem?

Momenteel heeft iedereen het over AI (Artifical Intellgence, oftewel, kunstmatige intelligentie). ChatGPT is bijna al niet meer weg te denken en men heeft het over hoe AI een een belangrijke rol gaat vervullen in de arbeidsproductiviteit. Maar hoe zit het met een TMS systeem en AI? Wat gaat er op ons afkomen en waar zitten de voordelen? In dit artikel kijken we naar 5 praktische invalshoeken van AI binnen TMS systemen.

  1. Automatisering: AI kan veel van de handmatige processen automatiseren die betrokken zijn bij transportbeheer, zoals routeplanning, ladingoptimalisatie en het volgen van zendingen. Dit kan helpen de kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren, waardoor middelen vrijkomen voor andere taken. Het zal u wellicht niet verbazen dat dit in de dagelijkse praktjk al wordt toegepast. Transplan ondersteunt u hiermee al op diverse fronten.
  2. Voorspellende analyses: AI kan grote hoeveelheden gegevens analyseren en voorspellende inzichten bieden in transportactiviteiten, zoals het voorspellen van levertijden of het identificeren van potentiële vertragingen. Dit kan bedrijven helpen om proactief problemen aan te pakken en de klanttevredenheid te verbeteren.
  3. Intelligente besluitvorming: AI kan helpen bij de besluitvorming in transportbeheer, zoals het identificeren van de meest kosteneffectieve routes of het selecteren van de beste vervoerder voor een zending. Dit kan helpen bij het optimaliseren van transportactiviteiten en het verlagen van de kosten.
  4. Verbeterde klantenservice: AI kan realtime informatie verstrekken over de verzendstatus en geschatte levertijden, waardoor bedrijven een betere klantenservice kunnen bieden en de klanttevredenheid kunnen verbeteren.
  5. Veiligheid en naleving: AI kan helpen de veiligheid en naleving bij transportactiviteiten te verbeteren door het gedrag van de bestuurder te controleren, potentiële veiligheidsproblemen te identificeren en naleving van regelgeving te waarborgen.

Over het algemeen kan AI TMS systemen helpen efficiënter, kosten effectiever en klantgerichter te worden. Ondanks dat het wellicht wat ver weg lijkt, zijn er al veel functies die een TMS systeem als Transplan die te maken hebben met AI. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Uiteindelijk zijn wij er van overtuigd dat AI transportbedrijven kan helpen concurrerend te blijven in de snel evoluerende transportsector. Meer weten over de rol van AI in Transplan? Laat het ons weten!